top of page

Peak District Engeland


Het Peak District National Park in Engeland is werkelijk een prachtig nationaal park. Één van de meest bijzondere natuurgebieden in Groot-Brittannië. In deze travel guide vind je al het moois dat het Peak District te bieden heeft.


Waar is het Peak District Engeland?


Het Nationaal Park Peak District ligt vooral in het graafschap Derbyshire, maar omvat ook delen van Staffordshire, Cheshire, Greater Manchester, Zuid- en West-Yorkshire. Het park is verdeeld tussen het Donkere Peak District en het Witte Peak District. Het is gemakkelijk bereikbaar vanaf Manchester Airport.


Het noorderlijke Dark Peak / Donkere Peak District is het hogere en bredere deel van het Peak District in Engeland, met zijn onderliggende lei- en zandsteen. In het centrale en zuidelijke deel van de Peak District vind je de White Peak / Witte Peak District op kalksteen.


Ongeveer de helft van de meer dan 50 Derbyshire Dales valt binnen het Nationaal Park Peak District. Je hebt ruime keuze als het gaat om fietsen en wandelen in deze gebieden. Enkele van de Dales die zeker de moeite waard zijn om te verkennen zijn Dovedale, Hope Valley, Mam Tor – Bevende Berg, Monsal Head en Monsal Dale, Stanage Edge, en Kinderscout.


Airbnb Peak District Engeland


Het Peak District heeft mooie hotels, vakanthuizen en schattige cottages om te huren. Op Airbnb is vanalles te vinden wat aansluit bij je behoeften en budget. Wij verbleven in het stadje Matlock, gelegen in het zuidoostelijke deel van het Peak District waar we sliepen in het huisje No.15 Matlock, 7 minuten gelegen vanuit het centrum.


No.15 Matlock - Matlock - We hebben een geweldige tijd gehad in dit stijlvolle huisje met twee slaapkamers in Matlock, aan de rand van Matlock Spa, dat we vonden op Airbnb. Het huisje biedt ruimte aan 4 personen (met 2 verschillende slaapkamers) en het heeft vooral een prachtig uitzicht op het Peak District. Je hebt echt de Heuvels en de Derbyshire Dales voor de deur.

No.15 Matlock is gunstig gelegen in Matlock, met Transpeak-bussen die je van Derby naar het kuuroord Buxton brengen via Matlock en het schattige marktstadje Bakewell. Er is ook een lokale bus die je naar Chatsworth House brengt; de bushalte ligt op 20 meter afstand van het huisje.



The Old Granary Cottage – Matlock - Nog een geweldige accommodatie op mijn lijstje is The Old Granary Cottage. Een schattig vakantiehuisje met een bubbelbad in Matlock, ideaal om alles te verkennen wat het Peak District te bieden heeft. Het luxe huisje biedt plaats aan 2-6 personen. De herdershut is geschikt voor 2 personen. Alleen samen te huren met The Old Granary Cottage.


De mooiste dorpen in het Peak District Engeland


De meest mooie, schilderachtige stadjes en dorpen om te bezoeken in het Peak District: Ashford-in-the Water, Bakewell, Castleton en Eyam. Maar bekijk vooral de hele lijst.


Ashford-in-the-Water Peak District Engeland


De idyllische rivieroevers van Ashford in the Water zijn zeker een bezoekje waard. Op slechts 1,5 mijl van Bakewell kun je gemakkelijk de bus nemen (onderweg van Bakewell naar Buxton). Steek de rivier de Wye over om één van de mooiste dorpen in het Peak District te bezoeken. Opzoek naar een kopje thee? De Aisseford Tea Rooms serveert de hele dag door versgebakken taarten, ontbijt, lichte lunches en afternoon tea. Bezoek de Bulls Head Pub of de Ashford Arms voor dat engelse Pub gevoel. Vanuit Ashford in the Water kun je gemakkelijk naar het uitkijkpunt Monsal Head rijden. Vanaf hier kun je de glooiende heuvels van het Peak District zien en het indrukwekkende Monsal Head Viaduct. Of nog beter, fiets de Monsal Trail zoals wij deden (lees meer hieronder).


Bakewell Peak District Engeland


Het idyllische Bakewell in Peak District ligt Bakewell ligt aan de oevers van de rivier de Wye en is zeker een bezoek waard, niet in de laatste plaats voor de beroemde Bakewell Pudding. Er zijn een paar winkels die beweren het originele recept te hebben, zo ook de Old Original Bakewell Pudding Shop. Nog een schattig winkeltje voor zoetekauwen is de Lavender Tearooms, verstopt op een charmante binnenplaatsje met leuke vlaggenlijnen en schattige winkeltjes. Na (of voor) dat je ergens lekker op het terras gaat zitten moet je eigenlijk even de steile klim maken naar de heuvel waar de kerk is omdat je zo een prachtig uitzicht heb over de oude stad. Bakewell ligt op slechts 5 mijl van Chatsworth House.



Baslow Peak District Engeland


Baslow ligt slechts 1 mijl ten noorden van Chatsworth House. Bezoek de Chicken Shed Interiors, een schattig winkeltje voor huis en tuin, of Vintage Living, een fantastische vintage winkel.


Buxton Peak District Engeland


Buxton bezocht ik als onderdeel van de Buxton Circular via Combs Moss wandeling, een 10-mijl lange route door Corbar Woods. Buxton is vooral bekend om het Operagebouw naast de Pavilion Gardens, de Crescent en de Mineral Baths, het oude kuuroord.


Castleton Peak District Engeland


Castleton is een echt pareltje gelegen bij Hope Valley in het hart van het Peak District National Park. Hier vind je de majestueuze Great Ridge die Mam Tor verbindt met Rushup Edge, een prachtige wandelroute van 6 mijl. Vergeet niet de heuvelpas Winnats Pass en de kalkstenen kloof, een van de meest dramatische wegen in het Peak District. De kloof was ooit een koraalrif toen Derbyshire onder water lag. Je kunt ook de imposante ruïnes van Peveril Castle bezoeken of de grotten. Na een actieve ochtend kan je een bezoekje brengen aan Rose Cottage Café voor een cream tea, lunch of brunch.


Eyam Peak District Engeland


Een prachtig historisch dorp, Eyam werd beroemd na de Zwarte Dood in 1665 en 1666. Geniet van een 3-mijl lange rondwandeling van Stoney Middleton naar Eyam met prachtig uitzicht over Chatsworth, Froggatt, Curbar en Baslow Edge. Bezoek Café Village Green, een onafhankelijk door een familie gerund café met uitstekende koffie en (plantaardig) eten gemaakt van de beste lokale ingrediënten.


Hartington Peak District Engeland


Hartington ligt gunstig tussen de Tissington Trail en de Manifold Track. Het landschap in en rond dit charmante oude kalkstenen dorp is prachtig. Het dorp Hartington is gelegen aan een mooi plein met een veel gefotografeerde vijver vol met eenden.


Matlock Peak District Engeland


Een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen het Peak District Nationaal Park. Wij verbleven in een leuke airbnb, No.15 Matlock. Bekijk de winkeltjes op Dale Road en ga omhoog naar High Tor vanuit Knowleston Gardens. Er is ook een wandeling met een kabelbaan die naar de Heights of Abraham leidt, met prachtig uitzicht over de kloof. Vanuit Matlock kun je gemakkelijk Matlock Bath bezoeken, dat bezoekers uit het hele land trekt. Op zoek naar een leuk restaurant? Probeer Stones Restaurant of The Remarkable Hare.


De Beste Pubs Peak District, Engeland


The Cheshire Cheese Inn - De Cheshire Cheese Inn is een 16e eeuwse pub met kamers om te overnachten. Gelegen in Hope, nabij Castleton in het Derbyshire Peak District. Deze historische pub heeft een sfeervol interieur en serveert verschillende lokale bieren. Honden zijn welkom, maar kunnen niet overnachten. Dichtbij Mam Tor en Kinder Scout.


The Devonshire Arms Beely - Deze pub in Beely in het Peak District maakt deel uit van het Devonshire Arms Hotel and Spa. Een echte culinaire ervaring van hoog niveau met lokaal geproduceerde ingrediënten en seizoensgebonden producten. Het heeft een mooie biertuin en is ook hondvriendelijk. Dichtbij Chatsworth House, en eigendom van de Hertog en Hertogin van Devonshire.


The Devonshire Arms Pilsley - Deze pub maakt ook deel uit van de Devonshire Hotels and Restaurants, eigendom van de Hertog en Hertogin van Devonshire. Deze pub in de Peak District is de perfecte plek om te verblijven. Met heerlijk eten, engelse ales en ook hondvriendelijk. De kamers om te overnachten zijn knus en hebben een luxe uitstraling.


The Old Nags Head - Een authentiek en sfeervol pub. The Old Nags Head is een van steen gebouwde, traditionele herberg uit 1577. Deze pub in het Peak District wordt vaak bezocht door wandelaars en bezoekers van de nabijgelegen grotten.


The Peacock Pub Rowsley - Een 4-sterren luxe hotel, café en restaurant in het hart van Derbyshire. Dichtbij Chatsworth House en Haddon Hall. Hondvriendelijk. Een geweldig café in het Peak District.


Historische Huizen & Kastelen Peak District, Engeland


Chatsworth House – Thuisbasis van de Devonshire familie, bewoond door alweer 16 generaties. Een van de meest beroemde landhuizen in het land en een topattractie voor bezoekers in het Peak District. Een prachtig huis met meer dan 25 kamers en een heerlijke tuin om in te wandelen. Als je van kostuumdrama's houdt, herken je het huis misschien wel uit de Pride & Prejudice film.



Haddon Hall – Een prachtig landhuis in Derbyshire dat bekend staat om zijn verschijning in verschillende films, zoals The Princess Bride, Jane Eyre en de filmversie van Pride & Prejudice uit 2005.


Hardwick Hall - Gebouwd door de Elizabethaanse architect Robert Smythson, dit imposante huis is beroemd om zijn grote ramen en indrukwekkende "meer glas dan muur" ontwerp. Met prachtige tuinen, beheerd door de National Trust.


Wandelen en hiken Peak District, Engeland


Er zijn veel mooie wandelroutes en/of wandelingen naar de engelse pubs in het Peak District. Hier zijn enkele van mijn favoriete routes.


Kinder Scout Circulaire Wandeling (varieert in lengte tussen 8 tot 10 mijl) - Een beklimming van het hoogste punt in het Peak District National Park. Deze wandeling is ongetwijfeld de bekendste en is uitstekend geschikt om te wandelen of voor trailrunning. Er zijn verschillende manieren om de top te bereiken, maar één van de beste manieren om naar Kinder Scout te wandelen is via hetJacob's Ladder pad, een kort maar steil pad dat begint bij een prachtige packhorse-brug. Een goede OS-kaart is een must (maar dat geldt voor elke wandeling in het Peak District).


Castleton – Mam Tor – The Great Ridge Walking Route (6,5 tot 8 mijl) - Een wandeling van 6,5 mijl die begint in Castleton en door de meeste prachtige delen van het Peak District loopt, tot aan Mam Tor langs de iconische Grote Rug. Deze wandeling in het Peak District biedt prachtige uitzichten op de Hope Valley, Edale Valley en zelfs de rand van Kinder Scout. Er is de mogelijkheid om deze route uit te breiden tot een wandeling van 8 mijl, waardoor het een rondwandeling wordt via Mam Tor en Rushup Edge.


Dragon’s Back Walk (tussen 3,9 en 6.5 mijl) - De unieke Dragon's Back-wandeling brengt je naar de afgelegen en rustigere Upper Dove-vallei.


Stapstenen over de riverier de Dove in Dovedale (1,5 mijl) - De stapstenen van Dovedale zijn een reeks van 16 met kalksteen bedekte stenen gelegen in de rivier de Dove in de Dove Valley in het Peak District van Engeland. Een populaire attractie voor jong en oud.


Buxton Circular via Combs Moss (10 miles) - Wij hebben echt genoten van deze Buxton Circular-wandeling via Combs Moss met prachtig uitzicht over de Dales en het Peak District. De wandeling begint voor het Buxton Station. Een makkelijk beginpunt voor iedereen die met het openbaar vervoer reist.



Fietsen Peak District, Engeland


Er zijn talloze fietsroutes in het Peak District. Verken het engelse platteland per fiets op ruiterpaden, rustige wegen en autovrije routes zoals de Tissington Trail of de Monsal Trail. Andere bekende routes zijn de High Peak Trail, de Tideswell en Millers Dale of de Manifold Trail.


Tissington Trail - Een route van 13 mijl van Parsley Hill naar Ashbourne langs een voormalige spoorlijn.


Monsal Trail - De 8 mijl lange route die we fietsten tussen Blackwell Mill en Bakewell, was ook ooit een oude spoorweglijn met vele tunnels. Geniet van adembenemende uitzichten terwijl je fietst over het beroemde Monsal Head-viaduct. Je kunt een fiets huren bij Hassop Station, één van de drie rustplaatsen langs de route. Hassop Station is ook een leuk plekje voor de lunch en heeft een schattig winkeltje.



Hoe kom je in het Peak District, Engeland?


De makkelijkste manier om naar het Peak District te komen is door te vliegen naar Manchester Airport. Van daaruit kun je een auto huren. Northern Rail exploiteert verschillende treinen en er zijn ook de High Peak-bussen met onder andere de Transpeak-diensten die je naar een aantal van de mooiste dorpen in de omgeving kunnen brengen.


Meer informatie over het Peak District Nationaal Park









bottom of page