top of page

Yorkshire, Engeland Travel Guide


Yorkshire is één van mijn favourite counties in England. Het heeft een heerlijke mix van historische charme, natuurlijke wildernis en pittoresk landschappen. Yorkshire is een schilderachtig deel van Engeland, bijna een land opzichzelf. De oude stad York, bekend om zijn indrukwekkende York Minster en middeleeuwse straten zoals The Shambles, is één van mijn favoriete steden in Engeland. Het Yorkshire Moors National Park, met zijn met heide bedekte heuvels en uitgestrekte velden, is prachtig. Richting het westen, biedt het Yorkshire Dales National Park net zo mooie glooiende heuvels en zijn er leuke dorpjes om te bezoeken.


Reizen naar Yorkshire, Engeland


Vanaf Schiphol Amsterdam vlieg je in een uur en een kwartier rechtstreeks op Leeds. Vanaf Leeds is het nog een uur en een kwartier met de trein naar York.


Reis je liever met de boot naar Yorkshire in Engeland? Met P&O Ferries vertrek je met de boot 's avonds vanuit Rotterdam en kom je 'sochtends aan in Hull. In een uurtje rij je door naar de stad York.



Ik ben nu twee keer in York geweest en kan er geen genoeg van krijgen. York heeft Romeinse geschiedenis en bezienswaardigheden, heel veel leuke boetiekjes, koffietentjes en restaurants. Fossgate Merchant Quarters en Bishopthorpe Road (Bishy Road) zijn enkele leuke straten om te bezoeken. Lees alles over deze levendige stad in mijn York City Guide.




Het North York Moors National Park


Het North York Moors National park is een prachtig nationaal park en natuurgebied in North-Yorkshire, Engeland, vol met uitgestrekte wilde heidevelden, mooie kustlijnen en pitoresske dorpjes.


Meer tips over het North York Moors National Park

Castle Howard is een landhuis in North Yorkshire, Engeland,15 mijl ten noorden van York. Het is een privéwoning en is al meer dan 300 jaar het huis van de Carlisle-tak van de familie Howard. Helaas was het gesloten toen ik het wilde bezoeken. Het dorpje Malton in de buurt van Castle Howard, heeft een bruisend marktplein en de reputatie als foodie capital van Yorkshire.


Verscholen in het pittoreske North York Moors is Danby een rustig dorpje met het North York Moors National Park Centre. Wij verbleven twee nachten in de Fox and Hounds pub. In de buurt zijn de dorpjes Egton en Egton Bridge perfecte bestemmingen om langs de rivier Esk te wandelen. Helmsley is ook echt een schattig dorpje om te bezoeken. In de buurt vind je Rievaulx Abbey, een spookachtig mooie cisterciënzer ruïne. Verscholen in de North York Moors is Rosedale Abbey ook nog een pittoresk dorpje omgeven door glooiende heuvels.




Aan de kust van North Yorkshire vind je verschillende leuke plaatsjes om te bezoeken. Staithes, een klein schilderachtig vissersdorp met zijn smalle kronkelende straatjes, charmante huisjes en ruige kustlijn. Het dorpje Runswick Bay is een verborgen juweeltje langs de Yorkshire kust met een prachtig zandstrand omringd door dramatische kliffen en traditionele huisjes met rode daken. Whitby staat bekend om zijn oude abdij en is iets toeristischer dan de andere kustdorpen, maar nog steeds wel een bezoekje waard. Het vissersdorpje Robin Hood's Bay met zijn geplaveide straatjes, historische smokkelaarsgeschiedenis en weidse uitzichten op zee maakt het lijstje compleet.




De North Yorkshire Moors Railway is een erfgoedstoomtrein die door adembenemende landschappen van de North York Moors rijdt en passagiers een nostalgische reis biedt langs charmante stations en schilderachtige vergezichten aan boord van nauwgezet bewaard gebleven vintage locomotieven. In mijn ogen te toeristisch.


Yorkshire Dales


Wandelen in Yorkshire


Yorkshire heeft veel leuke en populaire wandelpaden met unieke landschappen.


De Yorkshire Three Peaks - 24 mijl (39 km)

Deze klassieke 24-mijl lange wandeling omvat de pieken van Pen-y-Ghent, Whernside en Ingleborough, en behoren tot de bekendste heuvels in het Yorkshire Dales National Park. De wandeling Ribblehead Viaduct and Ingleborough Circular combineert een prachtig uitzicht op het Ribblehead Viaduct met de uitdaging van het beklimmen van Ingleborough, één van de Yorkshire Three Peaks.


De Cleveland Way National Trail - 109 mijl (175 km)

De Cleveland Way is een langeafstandspad via de kust en het binnenland met prachtige uitzichtenop de Yorkshire kust en de North York Moors.


De Dales Way - 80 mijl (129 km)

Beginnend in Ilkley in West-Yorkshire en eindigend in Bowness-on-Windermere in het Lake District, Cumbira. De Dales Way brengt wandelaars door het Yorkshire Dales National Park, langs pittoreske dorpen, rivieren en weiden.


De Esk Valley Walk - 37 mijl (60 km)

De Esk Valley Walk is een langeafstandspad in North Yorkshire, Engeland door de pittoreske Esk Valley in de North York Moors. Deze langeafstandswandeling slingert langs de charmante rivier de Esk met zijn schilderachtige dorpen, weelderige bossen en open heidevelden.


De Pennine Way National Trail - 268 mijl (435 km)

Hoewel de Pennine Way verder gaat dan Yorkshire, is het gedeelte door de Yorkshire Dales bijzonder populair.


Whitby naar Robin Hood's Bay Walk - 7 mijl (11,2 km)

Deze kustwandeling brengt wandelaars langs de kliffen van het historische stadje Whitby naar het charmante Robin Hood's Bay. Geniet van adembenemende uitzichten op zee. Deze klifroute is een populair deel van de Cleveland Way.


De Yorkshire Wolds Way National Trail - 79 mijl (127 km)

Deze trail begint in Hessle en eindigend in Filey. De Wolds Way laat de schoonheid van de Yorkshire Wolds zien waanneer je wandelt door de glooiende heuvels, bossen en charmante dorpjes.




bottom of page