top of page

Nationaal park North York Moors

Het North York Moors Nationaal Park in Yorkshire, Engeland is één van de tien nationale parken in Engeland. In deze blogpost lees je meer over leuke leukste plaatsjes en engelse dorpjes om te bezoeken, de mooiste wandelingen en charmante pubs om verliefd op te worden in de North York Moors.


Ontdek de stad York in de York City Guide
Ontdek meer in de Yorkshire Travel Guide

De leukste dorpjes in het North York Moors Nationaal Park


De North York Moors heeft veel charmante dorpjes om te verkennen.


Helmsley - Het marktplein van Helmsley is omringd door boetiekjes zoals Partridge & Teal, theehuizen en traditionele pubs. Bezoek Hunters of Helmsley, in 2015 verkozen tot beste kleine winkel in het Verenigd Koninkrijk, bloemenwinkel Twig and Twine, Artisan Bakery Thomas the Baker of Bar en Restaurant Number Twelve Cafe.



Hutton-le-Hole staat bekend om zijn idyllische ligging en is een klein dorp met schilderachtige huisjes en een beekje die door het dorpscentrum loopt.


Osmotherley - De North York Moors zit vol met pitorreske dorpjes. Osmotherley ligt aan de westelijke rand van het nationale park van de North York Moors en is een populaire startpunt voor het beroemde langeafstandspad, de Cleveland Way. Wij maakten een mooie wandeling in het gebied.



Staithes - Nog een schilderachtig vissersdorpje. Staithes staat bekend om zijn kleine opeengepakte huisjes en geplaveide straatjes. Het dorp biedt prachtig uitzicht op de kust.


Robin Hood's Bay - Verscholen langs de kust aan de zuidelijke rand van het North York Moors National Park is Robin Hood's Bay een historisch vissersdorp met smalle kronkelende straatjes die naar een schilderachtige baai leiden. De schilderachtige huisjes voegen tijdloze charme toe aan dit dorp.


Rosedale Abbey - Wij hadden een perfecte lunch in de schattige Abbey Tea Room, precies zoals je je een ouderwetse Engelse theesalon zou voorstellen. Leuk om in de buurt te wandelen.


Runswick Bay - Een tip van een lokale bewoner uit Danby was om ook Runswick Bay te bezoeken op weg van Staithes naar Whitby en Robin Hood's Bay. Ook een leuk klein dorpje.


Thornton-le-Dale - Vaak omschreven als een van de mooiste dorpen in Yorkshire, staat Thornton-le-Dale bekend om zijn rieten huisjes, een rustig stromend beekje met veel dorpsgroen. Leuk om te wandelen.


Whitby - Aanzienlijk toeristischer dan de andere kustdorpjes Staithes, Runswick Bay en Robin Hood's Bay. Desalniettemin is het kustplaatsje Whitby een bezoekje waard. Zorg ervoor dat je de 199 treden naar de gotische Whitby Abbey beklimt. Voor koffie, thee en een scone ga naar Sherlocks Coffee Shop. Voor fish and chips, ook wel bekend als een 'chippy',ga je naar het beroemde Magpie Cafe.


De beste wandelingen in het North York Moors Nationaal Park


De Cleveland Way National Trail - 109 mijl (175 km)

De Cleveland Way is een langeafstandspad via de kust en het binnenland met prachtige uitzichtenop de Yorkshire kust en de North York Moors.


De Esk Valley Walk - 37 mijl (60 km)

De Esk Valley Walk is een langeafstandspad in North Yorkshire, Engeland door de pittoreske Esk Valley in de North York Moors. Deze langeafstandswandeling slingert langs de charmante rivier de Esk met zijn schilderachtige dorpen, weelderige bossen en open heidevelden.


Levisham Circular Walk - Verken het rustige dorp Levisham en het omliggende engelse platteland. Deze wandeling brengt je door bossen, weiden en over het indrukwekkende Levisham Moor. Een lus van 11 mijl.


Roseberry Topping Circular Walk - Deze iconische heuvel is een relatief korte maar leuke wandeling. Bereik de top voor prachtig uitzicht op de heide en de kustlijn. Een lus van 2,8 mijl.


Sutton Bank and the White Horse of Kilburn Circular Walk - Geniet van een rondwandeling rond Sutton Bank, met het beroemde Kilburn White Horse en adembenemende uitzichten. Een lus van 3,8 mijl.


Whitby naar Robin Hood's Bay Walk - 7 mijl (11,2 km)

Deze kustwandeling brengt wandelaars langs de kliffen van het historische stadje Whitby naar het charmante Robin Hood's Bay. Geniet van adembenemende uitzichten op zee. Deze klifroute is een populair deel van de Cleveland Way.


De Yorkshire Wolds Way National Trail - 79 mijl (127 km)

Deze trail begint in Hessle en eindigend in Filey. De Wolds Way laat de schoonheid van de Yorkshire Wolds zien waanneer je wandelt door de glooiende heuvels, bossen en charmante dorpjes.


De leukste Pubs in het North York Moors Nationaal Park


The Blacksmiths Arms Pub in Lastingham - Deze traditionele pub in Lastingham biedt een gezellige sfeer, lokaal gebrouwen bieren en stevige maaltijden.


The Fox and Hounds Pub in Danby - Wij hadden hier twee heerlijke overnachtingen in deze traditionele pub. Het eten in de pub is geweldig en het ontbijt was ook heerlijk. Een echte aanrader.


The Lion Inn Pub in Blakey Ridge - Gelegen op het hoogste punt van de Noord-York Moors, is The Lion Inn een historische pub met prachtig uitzicht. Geniet van een biertje bij de open haard na een dag van ontdekking.


The Board Inn Pub in Lealholm - Gelegen in het charmante dorp Lealholm, is The Board Inn een gastvrije pub met een goede selectie bier en heerlijke pubmaaltijden.


The Feversham Arms Pub in Church Houses - Combineer de charme van een traditionele pub met heerlijk slapen en The Feversham Arms Inn is een plek om niet snel weg te gaan.


The White Swan Inn Pub in Pickering - Kom overnachten in deze gezellige herberg in Pickering, waar je kunt genieten van een prettige sfeer, moderne faciliteiten, om de hoek van de North York Moors Railway.


Leuke dingen doen in het North York Moors Nationaal Park


Fountains Abbey is een door UNESCO erkende oude abbey 3 mijl ten westen van Helmsley.


Rievaulx Abbey - Ontdek de geheimen van Rievaulx Abbey, een betoverende historische plek in het North York Moors Nationaal Park.


Castle Howard is een groot huis in North Yorkshire, Engeland, zo'n 15 mijl ten noorden van York. Het is al meer dan 300 jaar in het bezit van de familie Howard uit Carlisle. Helaas was het gesloten toen ik het wilde bezoeken.


De North York Moors Railway


Voor liefhebbers van Harry Potter staat het station Goathland beter bekend als "Hogsmeade" in de Harry Potter films. Een ritje met de historische North York Moors Railway geeft je de ervaring en nostalgische gevoelens van stoomtreinen. Deze spoorweg, in particulier eigendom loopt 18 mijl door het prachtige landschap van Pickering naar Whitby. Het is een toeristische attractie en best wel duur, daarom hebben wij het niet gedaan. Maar ik kan wel begrijpen waarom het een populaire activiteit is in het North York Moors National Park.


Ontdek de stad York in de York City Guide
Ontdek meer in de Yorkshire Travel Guide

bottom of page