top of page

De Beste Vlaamse Podcasts van Belgie


Wat zijn de beste Vlaamse Podcast verhalen? Gebruik dan deze heerlijke lijst. Hier vind je een overzicht van goede Vlaamse true crime en verhalende podcast. Vaak spannende en waargebeurde podcast verhalen waar je heerlijk in wordt meegesleept. Allemaal terug te vinden op Spotify en gratis te beluisteren. Ik ben zelf groot fan van Belgische moordzaken podcasts. Mijn favorieten podcasts zijn van Audiocollectief Schik. Wist je al dat ze in september met een nieuwe podcast komen: De Erfenis. Ik kan niet wachten.


Bob Podcast


Prachtig ontroerend verhaal van Audiocollectief Schik (ook van de podcasts Laura H en El Tarangue). Zoveel emoties en heerlijke vlaamse voice overs.


De 6-delige podcast Bob is het verhaal van de fragiele 84-jarige Elisa, die sinds kort alleen nog maar kan praten over haar oude jeugdliefde en het kind dat zij gedwongen heeft moeten afstaan aan een klooster. Mirke, Nele en Siona gaan op zoek naar de waarheid. Is Bob een levensgroot geheim dat ze haar hele leven met zich mee heeft gedragen, of de fantasie van een dementerende vrouw?


De Blankenberge Tapes Podcast


Drie afleveringen over twee moordzaken die je moeiteloos in één keer beluisterd.

In 2013 wordt de 27-jarige Hannah Rentmeester vermoord. Haar vriend, Robert Josse, is direct hoofdverdachte, maar hij lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. Pas als er een link wordt gelegd met een moordzaak die zich tien jaar eerder afspeelde, vallen de puzzelstukjes langzaam maar zeker op hun plek. Puzzelstukjes die één beeld lijken te vormen, dat van een grauwe kustplaats in België: Blankenberge.

In De Blankenberge Tapes komen twee moordzaken en één prille liefde samen tot een lugubere ontknoping aan de Belgische kust. Rechercheurs en directe betrokkenen vertellen in drie afleveringen hun kant van het verhaal.


El Tarangu Podcast


Zelfs als je niets om wielrennen geeft is dit toch iets om te luisteren. Een kijkje in het leven van oplichters en pathologische leugenaars. Audiocollectief Schik heeft er een fan bij!


In de hete zomer van 1996 stroomt het plein voor de kathedraal van Oviedo vol met mensen die afscheid nemen van hun wielerheld 'El Tarangu'. Jose Manuel Fuente, slechts 50 jaar oud, wordt ten grave gedragen. Maar zeven jaar later zit hij tegenover Lucien van Impe, mosselen te eten in het Vlaamse wielerstadje Geraardsbergen. Lucien kijkt hem in de ogen en weet niet wat hij ziet. Heeft zijn oude rivaal werkelijk zijn dood in scene gezet? Of is hier iets anders aan de hand? Eén ding is zeker, iemand liegt. Maar wie? En vooral, waarom? El Tarangu is een zesdelige podcast reeks waarin AudioCollectief SCHIK op zoek gaat naar een man die eigenlijk in zijn graf hoorde te liggen. Langs Noord-Spaanse bergflanken en Vlaamse wielercafés komen ze terecht in een wereld van oude helden, onbetrouwbare bronnen en gestoorde geesten. Ze komen steeds dichter bij de waarheid, tot ze botsen op leugens uit hun eigen verleden...


De Gifmenger podcast


Een podcast voor iedereen die geinteresseerd is of meer wil weten over hallucinerende medicijnen. Wie was de gifmenger?


Een tandarts belandt om onverklaarbare redenen op de spoed met verlammingsverschijnselen. Bovendien hallucineert hij. Hij doorstaat onuitstaanbare angsten en heeft vreselijke visioenen over de duivel. En ongelooflijk, maar enkele weken later overkomt zijn zoon iets gelijkaardigs. Vader en zoon balanceren op het randje van de dood. De ziekenhuisartsen staan voor een raadsel, ze vinden aanvankelijk geen verklaring voor de symptomen van deze twee mannen. Twintig jaar later zoekt onderzoeksjournalist en podcastmaker Stefaan Anrys uit wat er precies is gebeurd met de tandarts en zijn zoon.


De Kunst van het verdwijnen podcast


De mooiste Vlaamse podcasts 2022. Wat een bijzondere verhalen. Deze podcast wil je bijna niet stoppen met luisteren.


Eén straathoek. Drie waargebeurde verhalen in de Antwerpse Joodse wijk. Een tunnelroof op een bank in 2019. Een aanslag op een Joodse jeugdbeweging in 1980. En een kleutertje dat in 1942 op miraculeuze wijze aan deportatie ontsnapt. Een podcast over de lagen van de geschiedenis. Over het wonderlijk verbonden zijn van alles. En over de kunst van het verdwijnen, voor even of voor altijd. Een co-productie van VRT MAX & MartHa!tentatief


Laura H podcast


Nog een andere prachtige podcast van audiocollectief Schik. Was Laura H naïef of is dit een medelevend verhaal?


Een nieuwe podcast door SCHIK, bekend van 'Bob'. In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit ‘Sweet Lake City’. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar Zoetermeer. Luister nu naar deze meeslepende podcast, waarin Laura zelf uitgebreid te horen is.


Het Misdaad Kabinet podcast


De podcast over (on)opgeloste Belgische misdaden. Onder andere met een update over De Kasteelmoord in aflevering 39.


De schaduw van Dutroux podcast


In de zomer van 1996 wordt België opgeschrikt door een reeks gruwelijke kinderverdwijningen, deels met fatale afloop. De dader: Marc Dutroux. Vijfentwintig jaar later onderzoeken justitiejournalist Gabriella Adèr en correspondent België Anouk van Kampen de schaduw die de zaak-Dutroux wierp over de verdere geschiedenis van België. Wat blijft er vandaag nog over van dit ‘nationaal trauma’, en waarom raakte de zaak aan zo veel Belgische pijnpunten? Door de ogen van verschillende generaties ontdekken we hoe diep de sporen die de zaak heeft nagelaten nog altijd zijn. De Schaduw van Dutroux is een podcastserie van NRC en De Standaard.


Senor Sarens podcast


Een Vlaamse zakenman wordt om het leven gebracht in Mexico. Achille Van Ingelgem en Luc Haekens duiken met hulp van de familie Sarens in hun tragische verhaal, van Steenhuffel tot Acapulco.


De Vlaamse Kunstroof podcast


Een fantastisch true crime podcast verhaal over 's werelds meest bekende kunstroof. De diefstal van een deel van het Lam Gods, een meesterwerk van Vlaamse schilder Jan van Eyck.


In deze zesdelige podcastserie duiken journalist Ieke Schout en podcastmaker Lieke Malcorps in één van de grootste onopgeloste kunstroven ter wereld. In 1934 wordt in Gent een deel van het Lam Gods, het meesterwerk van Jan van Eyck, gestolen. Tot op de dag van vandaag is één paneel van het altaarstuk, dat van de Rechtvaardige Rechters, nog altijd niet teruggevonden. Terwijl dit wel had gekund... Er worden afpersbrieven verstuurd, iemand doet een bekentenis op zijn sterfbed én er is een mysterieuze code. Samen met Vlaamse amateurspeurders zoeken we naar het gestolen paneel. Waar kunnen de Rechtvaardige Rechters gebleven zijn?


De Volksjury podcast


Laura en Silke speculeren op een onverantwoorde manier over onopgeloste moordzaken.


Waarom podcast


Een ingrijpend verhaal over een heftig onderwerp. Helemaal als het over je eigen vriend gaat, knap gedaan van Eva.


Waarom is het verhaal van een fatale vriendschap in de jaren 90. In 1997 besluit de 18-jarige Bjorn om een einde aan zijn leven te maken. Dat doet hij samen met Tom, iemand van wie Bjorn’s vrienden nog nooit hebben gehoord. Eva Moeraert, de voormalige vriendin van Bjorn, gaat op zoek naar antwoorden. Waarom stapten deze twee jongens uit het leven? Waarom had nog niemand ooit gehoord van Tom? Wat voor rol speelde de metal en grunge-muziek waar Bjorn naar luisterde in deze keuze? En waarom zijn ouders en vrienden 20 jaar lang nooit op zoek gegaan naar antwoorden? Een vijfdelige podcast over vriendschap, onverwerkt verdriet en de donkere zijde van de jaren '90.


bottom of page