Een mooi lijstje met de beste kunst en cultuur podcasts van Nederland. Leerzaam en interessant, leuk en grappig. Heb jij nog podcast tips?
Heb je mijn lijstje met de beste verhalende podcasts al gezien?
En heb je de beste misdaad podcasts al geluisterd?
Of wat dacht je van de beste Vlaamse Podcasts ?
1. Arthur Brand podcast
Heb je het over kunst dan heb je het vaak ook al snel over kunstdetective en - expert Arthur Brand. Wat zou een eigen podcast interessant zijn. In de tussentijd kun je naar Arthur Brand luisteren in de Nieuwe Vermeer Podcast en de aflevering Het Concert. Of luister naar de aflevering van Arthur Brand – Kunstcriminaliteit en geschiedenis door de ogen van een kunstdetective. Een anderhalfuur durende podcast van Eindbazen. Nog steeds nieuwsgierig? In de nieuwe BBC-podcast 'Missing Madonna' vertelt Olivia Graham hoe haar vader een 40 miljoen gestolen schilderij van Da Vinci terugvond. Ook hier hoor je Arthur Brand in de podcast.
Houd je van vormgeving, design en architectuur dan is dit echt je ding. Ik vond het af en toe wel wat moeilijk volgen omdat ik (nog) niet alles weet van Bauhaus.
Honderd jaar geleden begon Bauhaus in de Duitse stad Weimar. Bauhaus was een school voor vormgeving die tot een wereldberoemde beweging uit zou groeien. Na de gruwelen van de oorlog was Bauhaus ervan overtuigd dat vormgeving en architectuur de wereld beter kon maken. De school zette in op kunst èn ambacht om industrieel gemaakte meubelen en gebruiksvoorwerpen te vervaardigen.
Duik mee in het leven van Beethoven met deze 9-delige radioreeks. In ‘Beethoven’ vertelt dirigent, musicoloog en groot Beethoven-kenner Jan Caeyers over de mens achter de grote componist. Een diepmenselijk verhaal over grootse dromen, gefnuikte ambities, familiale en financiele problemen en natuurlijk ook zijn vele nederlagen in de liefde. Want 'Beethoven war immer verliebt!'
Leuk leuk leuk! Leuk gedaan, leuk verhaal en je leert er ook echt wat van! Om indruk te maken op je schoonouders. Een handinge spoedcursus klassieke muziek.
Klassieke muziek... eh, Bach? In de vijfdelige podcast 'Beethoven is meer dan een hond' vertellen Jet en Fieke alles wat je moet weten over klassieke muziek.
Van hetzelfde idee als het boek Dat kan mijn kleine zusje ook // What are you looking at? (aanrader)! Voor als je meer over moderne kunst wilt leren! Leuke mix aan kunstenaars.
In de podcast 'Dat kan m’n kleine nichtje ook ' duiken Noortje en Gisbert de musea in. Hij is kenner en groot liefhebber, zij wil het graag leren waarderen maar begrijpt er vooralsnog de ballen van. Per aflevering reizen ze af naar een museum waar ze één kunstenaar uitlichten en aan de hand van een aantal werken in vogelvlucht door het leven van de maker gaan. Wist je bijvoorbeeld dat Picasso verdacht werd van het stelen van de Mona Lisa? Aan de hand van verhalen en anekdotes leert het duo je de kunstenaars en hun meesterwerken kennen. En wie weet kun jij binnenkort op een verjaardag vertellen waarom er scheuren in de werken van Piet Mondriaan zitten!
Kort maar krachtige serie over de persoon Gerrit Rietveld. Een klein inkijkje.
Dit is GERRIT. Een serie met verhalen over het leven van Rietveld. Nederland is een openluchtmuseum voor zijn werk. Van bushokje tot zomerhuis. En van villa tot muziekschool. Het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht staat net als de Big Ben en de Eiffeltoren op de UNESCO Werelderfgoedlijst en zijn bekende stoel is te zien in musea over heel de wereld. In deze driedelige-serie onderzoekt radiomaker Babette Rijkhoff wie hij was, wat hem tot een geweldig architect maakt en wat hij heeft achtergelaten. Wil je de locaties uit de podcast bezoeken kijk dan op destijlindestad.nl/gerrit.
Heb je "Beethoven is meer dan een hond" al geluisterd? Dan is dit een goede podcast om daarna te luisteren. Het wordt nog wat met al die kennis over klassieke muziek.
Voorspelde Mozart zijn eigen dood? Waarom werd Haydn postuum onthoofd? En werd Beethoven vergiftigd? In de AVROTROS en NPO Radio 4-podcastserie ‘Klassieke Mysteries’ gaan Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp op zoek naar de intrigerende en spannende verhalen rondom het leven en vooral de dood van klassieke componisten.
De kunstgeschiedenis kan niet zonder haar: de muze. Maar wie zijn toch die vrouwen die schuilgaan achter de inspiratiebronnen van kunstenaar? Het is tijd om met andere ogen naar de muze te kijken en op zoek te gaan naar de vrouw achter de persoon op het kunstwerk. Een podcast van de AVRO TROS.
Johannes Vermeer. Een van de meest bekende kunstschilders uit de geschiedenis. Het melkmeisje, Meisje met de parel, Het straatje van Vermeer: ze zijn te bewonderen in de meest toonaangevende musea ter wereld. Maar dat geldt niet voor al zijn werken. Een aantal Vermeers is onvindbaar, kwijt of gestolen. Terwijl we weten dat ze bestaan. Of in ieder geval bestaan hebben.
In De Nieuwe Vermeer Podcast maken verschillende podcastmakers, Eva Nijs, Bert Scholten, Wisse Beets, Mandula van den Berg, Lara Aerts en Mina Etemad, een persoonlijke vertaling van een van de zes verloren gewaande Vermeers. Hun creativiteit komt in vele vormen; van hoorspelen tot minidocumentaires en true crime.
In de aflevering over Het Concert reconstrueert podcastmaker Mandula van den Berg samen met kunstdetective Arthur Brand en oud-kunstdief Okkie Durham de spraakmakende kunstroof in Boston.
Hoe meer je weet, hoe meer je ziet. In deze podcast vertellen conservatoren, experts en kunstenaars bijzondere verhalen over kunstwerken van het Rijksmuseum en hun makers. Als voorproefje of ter herinnering, achteraf. Maar de podcast In het Rijksmuseum is zo gemaakt dat hij ook los van een museumbezoek te beluisteren is.
Wat zijn de beste verhalende podcasts ?
Wat zijn de beste misdaad podcasts ?
Wat zijn de beste Vlaamse Podcasts ?
Comments