top of page

Zuid Jutland Denemarken

Ik vond het geweldig om Zuid-Jutland in Denemarken te ontdekken. Het is een geweldige regio als je van stranden houdt, zoals het Waddengebied, of als je prachtige oude steden zoals Ribe en steden zoals Kolding en Esbjerg wilt bezoeken.

Lees meer over Midden Jutland

Bezienswaardigheden Zuid-Jutland, Denemarken



Ribe, de oudste middeleeuwse stad van Denemarken, met zijn kronkelige geplaveide straatjes en vakwerkhuizen, is misschien wel de reden om naar Zuid-Jutland te gaan. Slenter door de historische straten en breng een bezoek aan één van de belangrijkste bezienswaardigheden; de Ribe Domkirke, Ribe VikingeCenter of Ribe Kunstmuseum.


Lees meer over de stad Ribe in Denemarken


Waddenzee Nationaal Park


Tractor-bus ritten naar het eiland Mandø, Oester Safari's, vogels kijken en zeehonden spotten. Prachtige wandelingen, tentoonstellingen in het Vadehavscentret (een UNESCO Werelderfgoed) en het ervaren van Sort Sol (Zwarte Zon). De Marsk Tower biedt een spectaculair uitzicht over het Waddenzee Nationaal Park. Dit prachtige natuurgebied aan de westkust van Denemarken heeft veel te bieden.


Er zijn in Zuid-Jutland, Denemarken 3 Waddenzee-eilanden om te bezoeken: Fanø, Rømø en Mandø.


Leuke dingen doen op het eiland Mandø


Stap op de Mandø-tractor om het eiland Mandø te bezoeken, en breng een bezoek aan het Mandopigen Cafe - een stijlvol café in een voormalige schuur, waar de ruwe structuren van de muren en de balken van het plafond bewaard zijn gebleven. Een super leuk plekje voor een kopje koffie en taart of een heerlijke lunch. En de perfecte start of afsluiting na je Oester- of Zeehondensafari-tour.


Leuke dingen om te doen op het eiland Rømø


Het eiland Rømø is het grootste eiland in de Deense waddenzee met de plaatsen Lakolk en Havneby. Het kan druk worden met toeristen, dus bereid je daar op voor. The Commander and the Whale route is een panoramische fietsroute van 31 km waar je langs prachtige Commandder Farms fietst. Waarvan één nu een museum is over de walvisvaarders van Rømø, en waar je van dichtbij het enorme skelet van een potvis kunt bewonderen. Je kunt een fiets huren bij Rømø Cykler in Havneby. Is fietsen niet jouw ding? Ga dan met de hop on hop off Rømø tractor. Een grote ijscoupe haal je bij Café Du Frax of smul van vis en friet bij Café & Antik Butik Hattesgaard. Het hoogtepunt van het eiland is Café & Antik Butik Hattesgaard. Gehuisvest in een wit rietgedekt boerderijtje vind je een perfecte antiek- en woonwinkel met het schattigste café en een buitenterras voor koffie en taart.


Wandelroutes in het Waddenzee Nationaal Park

  • Vadehavet - Vesterbjerge | 4,5 km | Volg deze 4,5 km lange wandeling in de buurt van Vester Vedsted, Regio Zuid-Denemarken. Gemakkelijke rondwandeling.

  • Vadehavscentret - Vadehavet | 6,3 km | Volg deze 6,3 km lange wandeling in de buurt van Ribe, Regio Zuid-Denemarken. Het startpunt is het VadehavsCentret. Gemakkelijke rondwandeling.

  • Gränstien Loop Vester Vedsted | 10,6 km | Volg deze 10,6 km lange wandeling in de buurt van Vester Vedsted, Regio Zuid-Denemarken. Je kunt je wandeling beginnen bij het Vadehavscentret. Gematigde rondwandeling.


Bezoek het stadje Møgeltonder


Dit kleine gezellige stadje in Zuid-Jutland met de prachtige hoofdstraat Slotsgaden is een juweeltje. Op deze straat vind je de antiekwinkel Butik Slotsgaden en Mormors Lille Cafe, ook wel bekend als Oma's café, schattig en charmant.


De twee hoogtepunten van dit kleine dorpje zijn de Møgeltonder Kirke met zijn prachtige fresco's en Schackenborg Slot, een koninklijk kasteel, ooit het thuis van de jongste zoon van koningin Margrethe. De perfecte eerste stop bij een bezoek aan Denemarken.


Sønderborg Slot


Het kasteel van Sønderborg is een indrukwekkend fort dat dateert uit de 12e eeuw. Het herbergt ook het Historiecenter Dybbøl Banke, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van Zuid-Jutland.


Lees meer over Midden Jutland
Reis mee door Denemarken

bottom of page