top of page

Top 10 Bezienswaardigheden Noord Ierland


Tijdens onze rondreis door Ierland brachten we ook vijf dagen door in Noord-Ierland. Wow, wat een adembenemende uitzichten over de Atlantische Oceaan langs Giants Causeaway Coastal Route. Ook leerden we veel over de geschiedenis in (London)derry.


Hier is mijn top 10 bezienswaardigheden in Noord Ierland voor de beste rondreis.


1. Giants Causeaway Coastal Route Noord Ierland


Het hoogtepunt van Noord-Ierland. De Giant's Causeway Coastal Route is een prachtig stuk kustlijn bekend om zijn bijzondere geologische verschijnsel, de Giant's Causeway verder bekend van de Games of Thrones. Het bestaat uit zeshoekige basaltzuilen die zijn ontstaan door vulkanische activiteit. Deze schilderachtige route van Belfast naar Londonderry beslaat ongeveer 120 mijl en voert je langs ruige kusten van de Noord-Atlantische Oceaan. Onderweg kom je schitterende uitzichten tegen, charmante dorpjes, de Carrick-a-Rede touwbrug en de Dark Hedges die ook bekend zijn van Game of Thrones. Een deel van de route omvat een prachtige autorit van Bally Castle naar Bushmills.


2. Giant's Causeway Noord Ierland

De Giant's Causeway, een door UNESCO erkende Werelderfgoedsite met zijn unieke zeshoekige basaltzuilen, doordrenkt van eeuwenoude legendes is een must see op de route. Misschien herken je deze plek van de serie Game of Thrones? Ik raad je om er ofwel vroeg in de ochtend of laat in de middag naartoe te gaan. Zo vermijd je de drukte van toeristen. Er zijn een paar betaalde parkeerplaatsen.


3. Carrick-a-Rede Rope Bridge Noord Ierland

Bevredig je avontuurlijke kant door deze hangbrug over de Atlantische Oceaan over te steken. Het wiebelt maar een klein beetje terwijl je over de brug loopt, 30 meter boven de zee. Ik moet toegeven dat ik een beetje nerveus was ;-). Je hebt een kaartje nodig en neem wat extra tijd vanwege de rij met touristen.



4. The Gobbins Coastal Path Noord Ierland


The Gobbins is een dramatisch klifpad bij Islandmagee aan de Causeway Coastal Route. Het loopt over bruggen, langs grotten en door een tunnel, langs de kliffen van The Gobbins. Hier heb je adembenemende uitzichten en blijf je je verwonderen over de schoonheid van de Ierse kustlijn. Een kaartje is nodig.


5. (Old) Bushmills Distellery Noord Ierland

Leer en proef Ierse whiskey in de Old Bushmills Distellery. Doe een rondleiding en geniet van een proeverij in één van de oudste gelicentieerde distilleerderijen ter wereld. Het stadje Bushmills is een perfecte stop om de Causeway Coast te verkennen, maar ook het stadje zelf is leuk om even te bezoeken. Wij hadden een heerlijke diner en een Guinness in de Bushmills Inn. Deze 17e-eeuwse herberg heeft veel karakter met houten zitjes en een open haarden. Voor koffie of lunch ga naar Bilberry Mill Cafe of Mike's Coffee Shop, beide gelegen aan de hoofdstraat van Bushmills.

6. Dark Hedges Games of Thrones Noord Ierland


Loop onder de betoverend mooie beukenbomen die te zien zijn in Game of Thrones en proef de ietwat buitenaardse sfeer. Als je een Game of Thrones tour wilt maken, dan bezoek je ook andere locaties uit Game of Thrones in Noord-Ierland: Ballintoy Harbour, Downhill Demesne, Cushendun Caves, Castle Ward Estate, Inch Abbey, Tollymore Forest Park, Fiddler's Green en Blakes of Hollow.


7. Dunluce Castle Noord Ierland

Indrukwekkend gelegen op een klif, biedt de ruïne van het middeleeuwse Dunluce Castle een panoramisch uitzicht op de Noord-Atlantische Oceaan. Je kan stoppen en het kasteel bezoeken of er gewoon langs rijden op de weg naar de Mussenden Temple.

8. Mussenden Temple Noord Ierland


Mussenden Temple is eker de moeite waard om te bezoeken en een goede stop op je reis van of naar (London)derry. Mussenden Temple is een opvallend gebouw in neoklassieke stijl op de kliffen bij Castlerock. Het werd in de late 18e eeuw gebouwd en staat dramatisch aan de rand van een klif, met prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan. Ja, overal zijn schitterende uitzichten ;-). De tempel hoort bij het landgoed Downhill Demesne. Parkeer niet bij de parkeerplaats van de National Trust, maar zet je auto op de weg bij Bishop's Gate (gratis) en loop vanuit daar door de tuinen naar de tempel.


9. Glenariff Forest Noord Ierland


Glenariff Forest, ook wel ''Queen of the Glens'' genoemd, is een schilderachtige diepe vallei die bekend staat om zijn buitengewone schoonheid en weelderige groen. Het bos staat bekend om zijn prachtige watervallen, wandelpaden en is een populaire plek voor natuurliefhebbers en wandelaars.


10. Mourne Mountains Noord Ierland


De Mourne Mountains, gelegen in het graafschap Down, Noord-Ierland, domineren het landschap als je richting Newcastle rijdt vanuit Belfast. Slieve Donard (850 meter) is de hoogste top in heel Noord-Ierland. De Mourne Mountains behoren tot de mooiste plekjes van Noord-Ierland en zijn geliefd bij wandelaars en natuurliefhebbers. De makkelijkste berg om te beklimmen is Hen berg (354 meter).

11. Antrim Coast Noord Ierland


De Antrim Kust is bekend om zijn prachtige natuur, indrukwekkende kustlandschappen en mooie stranden zoals White Park Bay. Deze ruige kustlijn is ongeveer 80 mijl lang en heeft steile kliffen, verborgen baaien en schilderachtige dorpjes.


12. (London)derry Noord Ierland


Wij vonden Londonderry/Derry erg leuk. Het is een stad met een rijke geschiedenis en speelde natuurlijk een belangrijke rol in de historische conflicten van het land. De stadsmuren van Derry, de wijk Bogside met de muurschilderingen en de gedenktekens voor Bloody Sunday en de Hongerstakers zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Op Waterloo Street zijn er gezellige pubs met terrassen waar je een heerlijke pinf of Guinness kunt drinken. Daar vind je ook de beroemde Peadar O'Donnell's pub. Of probeer de Scullery Coffee Shop voor een koffietje in de ochtend.


13. Titanic Belfast Museum Noord Ierland


We zijn niet naar Belfast gegaan, maar als er één ding is dat je daar moet zien, dan is het wel het Titanic Belfast Museum. Het vertelt het verhaal van het beroemde schip op de plek waar vroeger de scheepswerven waren. Je kunt hier interactieve tentoonstellingen bekijken en een rondleiding krijgen op de werf waar het schip gebouwd werd.




bottom of page