top of page

Reizen naar Engeland

Wil je naar Engeland reizen maar niet vliegen? Dan is reizen met de auto, met de boot of met de trein naar Engeland een goede optie. Hier lees je meer over de verschillende opties en vind je alle informatie en handige links.


Welke documenten heb ik nodig om naar Engeland te reizen?


Om naar het Verenigd Koninkrijk (VK) te reizen heb je een geldig paspoort nodig om je te kunnen identificeren. Het is niet meer mogelijk om met alleen je ID-kaart naar Engeland te reizen. Je hebt sinds 1 oktober 2021 voor Engeland een geldig paspoort nodig. Dat komt omdat het Verenigd Koninkrijk geen lid meer is van de Europese Unie (EU).
Reizen naar Engeland met de auto


Vanuit Nederland, Belgie en Frankrijk heb je verschillende opties om met de auto naar Engeland te reizen. Zo kan je met de auto door de Eurotunnel of met de auto op de boot naar Engeland.


Met de auto door de Eurotunnel


Reizen met de auto door de Eurotunnel, een spoortunnel onder het Kanaal, vanuit Nederland is makkelijk en snel.


Eurotunnel is het bedrijf achter de Shuttle naar Engeland. Deze trein rijdt door de kanaaltunnel en kun je boeken in combinatie met een auto, motor, caravan, camper of bus.

Het boarden van de autotrein gebeurt in Calais, Frankrijk. Na het inchecken daalt de auto af in de treinwagon, waar passagiers kunnen blijven zitten. De Eurotunnel-reis onder het Kanaal duurt ongeveer 35 minuten. Aan de overkant in Folkestone, Engeland, rijdt de auto eenvoudig uit de treinwagon en kan de reis op het Britse wegennet beginnen.


Eenmaal in Engeland is het belangrijk om links te rijden. Het wegennet in Engeland is goed onderhouden, en er zijn tal van pittoreske routes om van te genieten, zoals de schilderachtige Cotswolds of de adembenemende kustlijn van Kent en Cornwall.


Reizen naar Engeland met de boot


Er zijn verschillende opties om vanuit Nederland naar Engeland te reizen met de boot.

De veerdiensten vertrekken vanuit havens zoals Hoek van Holland, Rotterdam of IJmuiden en komen aan in Engelse havens zoals Harwich of Hull.


1. De Ferry van Hoek van Holland naar Harwich

  • Veerboot Operator Stena Line

  • De overtocht duurt ongeveer 6 uur en 30 minuten.

  • Dagelijkse afvaarten beschikbaar. Kies uit 4 dagelijkse afvaarten of afvaarten met overnachting.2. De Ferry van Rotterdam Europoort naar Hull

  • Veerboot Operator P&O Ferries

  • De overtocht duurt ongeveer 11,5 uur (21:00-07:30)

  • Dagelijkse afvaarten beschikbaar


3. De Ferry van IJmuiden naar Newcastle

  • Veerboot Operator DFDS Seaways

  • De overtocht duurt ongeveer 16 uur en 45 minuten.

  • Meerdere vertrekken per week. Het schip vertrekt om 17:30.

Er is ook nog de optie om met de Ferry van Calais naar Dover te reizen vanuit Frankrijk.

Hiervoor kun je verschillende veerdiensten gebruiken waaronder DFDS Seaways en P&O Ferries. De overtochtstijd is ongeveer 1,5 tot 2 uur. Vanuit Breda in Nederland rijd je in ongeveer 2 uur en 40 minuten naar Calais.


Het is belangrijk om de dienstregeling en beschikbaarheid te controleren bij de specifieke veerbootmaatschappijen, omdat deze kunnen variëren. Daarnaast is het verstandig om vooraf te reserveren, vooral tijdens drukke periodes. Houd er ook rekening mee dat de beschikbaarheid en routes kunnen veranderen, dus het is raadzaam om de actuele informatie te controleren voordat je reisplannen maakt.


Reken erop dat je voor de veerdiensten vaak anderhalf uur van tevoren aanwezig moet zijn met je auto om in te checken. Op veerboten is het verboden jerrycans met benzine mee te nemen in je auto.


Reizen naar Engeland met de trein

Met de Eurostar trein reis je makkelijk en comfortabel naar Londen, Engeland.


Met Eurostar reis je van Amsterdam naar Londen St Pancras International in 4 uur en 10 minuten met een snelheid van 317 km per uur.


Vanaf volgend jaar juni 2024 tot en met december 2024 rijdt er definitief een half jaar lang geen rechtstreekse hogesnelheidstrein vanuit Nederland naar Londen. Door grote werkzaamheden op station Amsterdam Centraal is er tijdelijk geen plaats voor de douanecontrole die nodig is sinds de Britten niet meer in de EU zitten. Om in Londen te komen zal een overstap in Brussel nodig zijn. De Eurostar van Londen naar Nederland blijft wel rijden, aangezien die controles daarbij in Groot-Brittannië plaatsvinden.Veel gestelde vragen over reizen naar Engeland


Waarom rijden ze links in Engeland?


Het links rijden in Engeland stamt nog uit de tijd waarin ridders te paard elkaars pad kruisten. Veel ridders droegen een wapen bij zich. Omdat ze meestal rechtshandig waren, lag het voor de hand dat ze met hun paard aan de linkerkant van de weg zijn gaan rijden.

Napoleon veranderde dit, waardoor men rechts ging rijden. Groot-Brittannië, waar Engeland onderdeel van is, werd niet veroverd door Napoleon en kon zodoende links blijven rijden.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page