top of page

Midden Jutland Denemarken

Ik vond het geweldig om met mijn vader Midden-Jutland in Denemarken te bezoeken. Met hoogtepunten als Aarhus, de tweede stad van Denemarken, het Lake District, en natuurlijk Billund, de thuisbasis van Legoland. De westkust van Midden-Jutland met Hvide Sande is ook het ontdekken waard.

Ontdek meer over Zuid-Jutland


Bezienswaardigheden Midden-Jutland Denemarken


Legoland Billund Legohouse


Bezoek Legoland Billund: Legoland, gelegen in Billund, is een must-visit attractie voor gezinnen. Geniet van de ongelooflijke ritten met Lego-thema, interactieve tentoonstellingen en ingewikkelde Lego-modellen.



Bezoek Aarhus, de op een na grootste stad van Denemarken. Verken de charmante oude stad, het Latijns kwartier met de kleurrijke huizen in Møllestien en coole mode- en designboetieks. De wijk Frederiksbjerg heeft boetieks en eclectische retrowinkels.


Aros Aarhus Art Museum


Mis het ARoS Aarhus Art Museum niet, een van de hoogtepunten van mijn reis. Breng zeker een bezoek aan het spectaculaire werk Your Rainbow Panorama, een 150 meter lange rondgang op het dak van het museum met een spectaculair uitzicht over de stad Aarhus.


We genoten van lunch en koffie bij ARoS Café & Orangeri. Andere beste plekken voor koffie in Aarhus zijn La Cabra Coffee Roasters, Street Coffee, Stillers Coffee en Fikumdik Cafe. Café Drudenfuss is een populaire plek in Aarhus voor ontbijt, lunch en diner. Ook F-Høj Deli. Of reserveer bij chique Langhoff & Juul restaurant. Ze hebben ook een boutique Hotel & Restaurant aan de kust van Ebeltoft. Løve's Bog- og Vincafé is een fantastische boekwinkel en café in één. Je hebt me. Cocktails meer jouw ding? Ga naar het Salling Rooftop.



Het Merengebied Jutland


Het Deense merengebied, gelegen in het centrale deel van Jutland, is een schilderachtige regio die bekend staat om zijn rustige meren, weelderige bossen en charmante stadjes. Zoals Silkeborg waar u een wandeling door Indellukket, een pittoresk park aan de rivier, niet mag missen. Volg Åhavevej naar het zuiden om het te bereiken. In Silkeborg zijn er tal van mogelijkheden om te zwemmen, kanoën, wandelen en meer. Het Lake District is een zeer populaire bestemming om te bezoeken.


Adelgade in Ebeltoft


De geplaveide Adelgade is een van de mooiste hoofdstraten van Jutland, omzoomd met pastelkleurige cafés en winkels, en mooie binnenplaatsen. Aan de zuidkant bevindt zich het piepkleine oude stadhuis, gebouwd in 1789. Het ziet eruit als vakwerk in een chocoladedoos. Adelgade Caffee is een heerlijk plekje voor een drankje en wat eten.


Bezienswaardigheden in Skiven Jutland


Dalsgaard Antik is een must om te bezoeken als je net als ik van antiek houdt. De boerderij van Dalsgaard ligt 4 km ten oosten van Skive, nabij het dorp Dommerby. Geniet van de prachtige rit langs de Skive Fjord.


Het Kasteel Spøttrup Borg is de belangrijkste bezienswaardigheid van deze regio. Het is het best bewaarde kasteel uit de middeleeuwen van Denemarken. Traktørstedet Borgen is een gezellige plek om te genieten van koffie en gebak. Je kunt ook een wandeling maken rond het Spøttrup-meer (7 km).


De Skive Regio heeft veel mooie wandel- en fietspaden. Bijvoorbeeld het natuurpad van Salling (29,4 km). Bij Knuden op het eiland Fur vind je tot wel 40 meter hoge moclay kliffen. Bij Gyldendal Harbour kun je zeekajaks huren of een dag op het strand doorbrengen.


Zin in oesters? Probeer de Deense oesterbar in Glyngøre waar verse Limjord oesters worden geserveerd op zeewier in een schaal met water.


Vakantiehuizen Midden-Jutland


Vakantiehuis Tjele Airbnb - Midden in de natuur vind je deze prachtige woonboerderij in Tjele, Jutland. Het perfecte vakantiehuis om te slapen voor maximaal 7 personen. Te huur via Airbnb.



Vakantiehuis Højslev Airbnb - Wij hebben een geweldig verblijf gehad in dit kleine authentiek zomerhuis in de buurt van de Hjarbæk-fjord. Het is het perfecte huisje om te huren als je op zoek bent naar een paar dagen rust en stilte. Het huisje ligt in een park, maar zo aan het uiteinde van het park dat het niet echt een probleem is. Het huis ligt dicht bij een klein strand waar je kunt kajakken. Voor 2 personen.



Wandelen in de natuur Midden-Jutland


Natuurroute Haervejen

De Hærvejenroute omvat meer dan 500 kilometer wandel- en fietsroutes in Midden-Jutland. Een echte droom voor natuurliefhebbers.


Merenroute bij Hald Sø - 5,75 km

Midden in het Deense merengebied vind je deze prachtige merenroute om te wandelen bij Hald sø. Het grootste deel van het gebied rond het meer is bebost en heeft enkele heuvels, waardoor u een prachtig uitzicht heeft op het meer en de omgeving. De hele lusroute is 15,8 km. We hebben een deel van het parcours afgelegd, waaronder de Inderø Forest Walk. Houd de wilde paarden in de gaten.


Mariager Fjord Panoramaroute -10km

Er zijn verschillende wandelroutes tussen de 2,3km en 10km, waarvan de laatste de prachtige Panoramaroute is. We hebben erg genoten van deze wandeling met prachtige uitzichten.



Jordbro Engsø naar Knudby - 7 km

Wandel van Sønder Ørum naar Knudby rondom Jordbro Engsø.


Spøttrup Borg + Sø - 6,4 km

Een wandeling in de buurt van het oudste kasteel van Denemarken en het nabijgelegen Sø.


Ontdek meer over Zuid-Jutland
Reis meer door Denemarken

Veelgestelde vragen over Midden Jutland Denemarken


Wat moet je gezien hebben in Jutland?

De volgende bezienswaardigheden moet je gezien hebben in Jutland.

1. Legoland Billund 2. Aarhus met het ARoS Aarhus Kunstmuseum, de oude stad (Den Gamle By), en de prachtige kathedraal

3. Nationaal Park Waddenzee, een UNESCO-werelderfgoed met Natuurreservaat Vadehavet

4. De oude vikingenstad Ribe

5. Moesgaard Museum

6. Grenen, het noordelijkste puntje van Jutland

7. Himmelbjerget, het hoogste punt van Denemarken 8. Stranden van West-Jutland

9. Skagen

10.Veerboot naar de Faroër Eilanden of IJsland





bottom of page