top of page

Stedentrip Leuven Belgie


Wij hadden een heerlijk meidenweekend met een stedentrip naar Leuven. Ontdek de mooiste boutique hotels, de beste koffiebar, restaurants en natuurlijk ook de mooiste modewinkels. Vergeet daarbij de Belgische biertjes en cafes niet en je weet; Universiteitsstad Leuven is leuk. Heel leuk! Kleine tip: De Vaartkom in Leuven. Lees meer over deze hotspot onder aan de blog.



Andere leuke steden om te bezoeken in Belgie



In Leuven vind je genoeg leuke boutique hotels. Wij sliepen in het Martin’s Klooster Hotel Hier logeer je in een voormalig klooster uit de 16e eeuw waar de historische details nog goed zichtbaar zijn. Vanuit het hotel loop je in vijf minuten naar de Grote Markt.




Koffiebar Leuven


Waar drink je en koop je de beste koffie van Leuven? Hier is mijn lijstje met de leukste koffie bars van Leuven


Koffie & Staal Leuven - Misschien wel de beste koffiebar van Leuven? In ieder geval erg populair. Bij Koffie & Staal kan je terecht voor koffie, ontbijt en lunch met biologische ingredienten en ook veel vegetarische opties. Te leuk plekje voor koffie gerund door eigenaresse Nouchka. Haar man Lino maakt meubelen en juwelen. Vergeet niet te reserveren.


Bar Berlin Leuven - Koffiebar met een coole sfeer. Hier waan je je even in de Berlijnse koffie scene. Ook leuk voor ontbijt, brunch of lunch, wanneer het niet te druk is.


Bar Stan - Leuven heeft zoveel leuke koffiebarretjes. Daar is ook Bar Stan maar weer het bewijs van. Heerlijke koffie, ook leuk voor ontbijt. Om de twee weken kan je hier ook op zondag brunchen. Vergeet vooral niet reserveren.


Onan Coffee & Tea - Bij speciality koffiebar Onan kan je terecht voor heerlijke koffie en thee. De eigengemaakte gebrande koffie en thee kan je ook nog mee naar huis nemen.

Madmum Coffee Roasters - Deze leuke koffiebar vind je op 5 plekken in Leuven. Hier kan je terecht voor heerlijke specialty koffie, thee en cake. Ook heeft Madmum een leuke giftshop.

Het begon allemaal bij Madmum Bar & Roastery op de Tiensestraat in Leuven. Madmum op het Station van Leuven is perfect voor een kopje koffie to go.


MOK Specialty Coffee Roastery & Bar - In de historische binnenstad van Leuven vind je MOK Koffie. Heerlijke versgebrande koffie, thee, gefermenteerde drankjes en cake & pastries. Ook te vinden in Brussel.


Noir Specialty Coffee Roastery & Bar Leuven - Ook bij Noir Coffee kan je terecht voor heerlijke koffie. Leuke zaak met vintage look.


Thelma Koffie & Design - Thelma is leuk. De perfecte one-stop shop voor mode, design en lifestyle in Leuven. Hier vind je de leukste merken en alledaagse kleding met een twist voor elke vrouw. Na het shoppen drink je heerlijke koffie in de gezellige koffiebar.



Ontbijt Leuven


Bar Stan - Naast het feit dat Bar Stan een hele leuke koffiebar is kan je hier ook heerlijk ontbijten en brunchen bij deze buurtbar. Het brunchen is alleen om de twee weken op zondag, een echte aanrader. Zorg dat je een reservering hebt.


Bar Leuv - Oh zo leuk Bar Leuv. Een All Day Brunch en Koffie Cafe. Bar Leuv is gegroeid uit een passie voor eten en koffie en dat merk je. Het begon allemaal met een wafel met spek en ei. En kijk nou toch? I Leuv Bar Leuv. Ze doen niet aan reserveringen dus kom optijd.

Koffie & Staal Leuven - Misschien wel de beste koffiebar van Leuven? In ieder geval erg populair. Bij Koffie & Staal kan je terecht voor koffie, ontbijt en lunch met biologische ingredienten en ook veel vegetarische opties.


Nosh Leuven - Amerikaanse Bagels, Pancakes, Koffie. Bij Nosh in Leuven kan je lekker ontbijten en origineel lunchen, de hele dag door.


Bar Jerome Leuven - Een heerlijk plekje voor koffie en taart of om te lunchen. Ook leuk om een biertje, wijn, cocktail or andere aperitivo te drinken met een lekkere borrelplank.


Leuke winkels in Leuven


Leuven is super leuk om te winkelen. Het zit vol met multibrand fashion boutique stores zoals Liv Store, Les Soeurs Store, Profiel Leuven en Wear Store. Ook pre-loved fashion boutiques zoals Cyaankali en Rawette zouden op je lijstje moeten staan. En natuurlijk de Essentiel Antwerpen Outlet Store.


Cyaankali Pre Loved Fashion - Bij Cyaankali in Leuven vind je prachtige pre loved fashion en tweedehands merkkleding. Heerlijke shoppen en het zoeken naar leuke vintage parels. Bezoek ook Rawette.


Design District Leuven - Prachtige design winkel met showroom. Hier kan je terecht voor de mooiste Scandinavische merken zoals HAY, &Tradion, Muuto en natuurlijk Serax.


Essentiel Outlet Store - De Essentiel Antwerp Outlet Store vind je op de Vaartsestraat in Leuven. Als je geluk hebt hebben ze ook nog sale op de outlet prijzen.


Harvest Club - Leuke fair fashion concept store met mooie mode merken voor mannen en vrouwen en kinderen. Ook shop je hier leuke accessoires en andere leuke cadeautjes.


Inlevel5 - Bij conscisous concept store Inlevel 5 komt duurzaam, eco en hip samen. Hier kan je terecht voor duurzame kleding en leuke accessoires.


Liv Store - Liv is goed, Liv is leuk. Deze boutique vol met Scandinavische en Franse merken zoals Isabel Marant, Roseanne, Iro, Rotate, Forte Forte, By Malene Birger en meer. Vergeet ook zusje Ulla by Liv niet.


Les Soeurs Store Leuven - Deze knappe zussen weten wat ze doen. Leuke modewinkel met prachtige kleding, juwelen, accessoires en lifestyle gifts. Ook te vinden in de steden Hasselt, Knokke, Antwerpen, Gent en Schilde.


Mixte Leuven - Nog een geweldige multi-brand winkel met modekleding en accessoires.


Profiel Leuven - Een mooie multibrandstore met leuke kleding en accessoires met mooie merken als GANNI, Baum und Pferdgarten, Essentiel Antwerp, Munthe, Ulla Johnson en meer. Een bezoekje waard in Leuven.


Plek Leuven - Een meubelwinkel in Leuven met het Slow Living concept en tijdloos en eerlijk design met merken als Fest, Ferm Living, Studio Henk en Moebe.

Rawette Leuven - Ook bij tweedehands merkkleding winkel Rawette vind je de mooiste vintage parels. Pre-loved fashion is ook in Leuven hip. Bezoek ook Cyaankali.

The Natural Beauty Club - Voor alle vrouwen die Natural Beauty belangrijk vinden. Bij the Natural Beauty Club kun je terecht voor clean cosmetics and natural beauty make-overs.


Thelma Koffie & Design - Thelma is leuk. De perfecte one-stop shop voor mode, design en lifestyle in Leuven. Hier vind je de leukste merken en alledaagse kleding met een twist voor elke vrouw. Na het shoppen drink je heerlijke koffie in het gezellige café.


Ulla by Liv - het zusje van fashion boetiekstore Liv Store.

Wear Store - Een andere leuke multibrand winkel in Leuven, Mechelen, Gent en Antwerpen. Hier vind je de leukste kleding, schoenen, accessories voor dames en heren met merken zoals Modstrom, Numph, MbyM, By Bar en meer.



Restaurants Leuven


Restaurant Alfalfa Leuven - Alfalfa is een moderne bistrobar waar je heerlijke vegetarische en veganistische gerechten eten. Leuk voor lunch, dinner en/of drinks.


Restaurant Baracca Leuven - Baracca is een leuk en knus Italiaans restaurant met houtovenpizza's en cocktails.

Café Entrepot Leuven - Entrepot is gevestig in het OPEK gebouw, een gezellig ingericht eetcafé met een ruim terras in de hippe wijk Vaartkom. Je kan hier terecht voor ontbijt, lunch of diner. Leuk in combinatie met een voorstelling.


Convento Wijnhandel en Bistro - Leuk leuk leuk. Convento is een Bistro en Wijnhandel in 1. Als dat maar goed gaat.

Restaurant Cuore Italiano - Bij Cuore Italiano in Leuven kan je terecht in het restaurant voor typische Italiaans eten. Ook leuk is de Bottega, een bar en shop met heerlijke Italiaans wijnen en delicatessen.

Dewerf Leuven - Low key bar voor een heerlijk drankje met een paar simpele gerechten op de kaart.Of zoals de Belgen zeggen, lekker knabbelen en babbelen.

Restaurant & Bar De Hoorn Leuven - Gevestigd in een oude brouwerij, de Hoorn in Leuven is een soort alles in 1. Een co-housing en co-working space, maar ook een plek met een restaurant en bistro waar je terecht kan voor ontbijt, lunch of diner en heerlijke pintjes.

De Optimist -  Bij de Optimist in Leuven kan je terecht voor een grote of kleine honger met maaltijden in drie verschillende formaten; om te delen, iets kleins te eten of een volwaardig gerecht. Voor ieder wat wils. De Optimist is ook leuk om een avondje biertjes of wijn te drinken.

Restaurant Brasserie Domus - Bij Domus proef je authentiek Belgische gerechten in een huiskamer setting. Hier eet je traditionele 'Vlaemsche' gerechten en drink je bier uit de eigen brouwerij.

Florida Foodbar - In de hippe wijk Vaartkom kan je terecht bij restaurant Florida Foodbar voor lunch of diner.


Hop Gastrobar - Bij Gastrobar Hop kan je terecht voor een vijfgangen diner met bijpassende natuurwijn of een selectie Belgische en internationale bieren.


Eetcafe Noordoever - Een biologisch en plantaardig eetcafe in Leuven. Bij Noordoever in de Vaartkom kan je terecht voor alles wat gezond en biologisch is. Eet van het buffet of drink heerlijk koffie of een sapje.

Slō Leuven - I love the concept of this is Slō waar alles draait om casual wining and small plate dining. Slow wine & food.


Restaurant Zoff Leuven - Een Italiaans restaurant en winkel met authentiek Italiaans eten.




Bezienswaardigheden Leuven


Tijdens je wandeling door het stadscentrum van Leuven passeer je zeker het gotische stadhuis, de majestueuze Sint-Pieterskerk en het Groot Begijnhof van Leuven, een zeer goed bewaard gebleven begijnhof en volledig gerestaureerde historische wijk met een tiental straten in het zuiden van de binnenstad Leuven. Of loop rond in het Abdij van Park.

TIP: met een ILUVLEUVEN ticket van 17 euro krijg je toegang tot het Stadhuis, Universiteit & Toren en M Leuven of Abij van Park.


Bierbrouwerij Stella Artois - In Leuven en in de omgeving van Leuven vind je diverse bierbrouwerijen die een bezoekje waard zijn. Zo heb je de kleine bierbrouwerij Domus en het bekende Stella Artois. Leuk om natuurlijk een bier proeverij te doen.


Cinema ZED Leuven - Een kleine en eigenzinnige bioscoop. Cinema ZED kan je vinden in het centrum van Leuven en Hasselt. Hier draait alles nog echt om de film. Geen reclame, geen popcorn. Echt film.

De Maekerij - Bij de Maekerij kan je niet aan lunchen, maar ook terecht voor de leukste workshops.


Hal 5 - Ook in Hal 5 vinden de leukste evenementen en activiteiten plaats. Houd de kalendar in de gaten. Je kan er leuk eten en drinken bij Antico Pizza, Falafel Habibi of biertjes drinken bij Malz Kiosk. Leuven is leuk.


Kruidtuin - De oudste botanische tuin van België is een groene parel van de stad met een kleurrijke verzameling bomen, struiken en planten. Neem ook even een kijkje in de prachtige kassen en de oude orangery voor nog veel meer planten soorten en schildpadden ;-)

Museum M Leuven - Het grote M Museum in Leuven heeft een mix van oude en hedendaagse kunsttentoonstellingen. Prachtig gebouw.


Universiteitsbibliotheek en toren - De leeszaal van de universiteitsbibliotheek is prachtig. Beklim de toren en geniet van het prachtige en unieke uitzicht over de stad.

Urban Art Fietstour en Streetart wandelingen - Leuven zit ook vol met Street Art. Wat is nu leuker dan Leuven te ontdekken op de fiets. De gidsen van LUA nemen je mee langs de graffiti hotspots en maken je wegwijs in de urba art-scene. De streetart wandeling brengt je langs 11 kunstwerken in het centrum van de stad.

Vaartkom Leuven - De Vaartkom wijk in Leuven is gegroeid van een oude industriële wijk naar levendige groene, hippe en creatieve hotspot in Leuven. Hier vind je de leukste eettentjes zoals Florida Foodbar, Restaurant Noordoever, Gastrobar Hop en Cafe Entrepot. Koffie drinken doe je bij  Madmum Coffee. Daarvoor of daarna breng je een bezoekje aan M Leuven.





Veelgestelde vragen over Leuven


Zijn winkels in Leuven open op zondag? Op een koopzondag zijn de meeste winkels open van 13 tot 18 uur. Bekijk vooral even online de openingsuren van jouw favoriete winkel.






bottom of page